Recepty z akce FFakt sladký den
Bezlepkový mrkvový koláč (Klára): 5 vajíček, 400 g mletých mandlí, 150 g cukru, 60 g pohankové mouky, prášek do pečiva, 300 g mrkve.
Mrkev nastrouháme, vajíčky rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky našleháme s cukrem do pěny, do které přidáme mrkev a ½ mandlí. Z bílků vytvoříme sníh, do kterého pomalu vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec přisypeme zbytek mandlí. Pečeme na 150° přibližně 60 minut.
Jablka na víně (Klára): 3 jablka, 150 ml bílého vína, lžička skořice, cukr.
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Ty vhodíme do hrnce a zalijeme vínem, přisypeme skořici a podle chuti osladíme. Směs vaříme, dokud jablka nezměknou. Podáváme s ricottou, mascarpone, šlehačkou nebo bílým jogurtem.
Mrkvový koláč s vlašskými ořechy (Klára): 3 vajíčka, 400 g třtinového cukru, 380 g hladké mouky, lžička skořice, ½ lžičky muškátového oříšku, 150-200 g mletých vlašských ořechů, 240 ml oleje (slunečnicový nebo arašídový), 600 g mrkve, 180 ml zakysané smetany (1 kelímek), prášek do pečiva.
Mrkev nastrouháme a poté všechny zbylé ingredience smícháme dohromady. Dáme do formy a při 150-180° pečeme něco málo přes 60 minut.
Brownies (Markéta): 300 g čokolády na vaření, 250 g másla, 250 g cukru, 4 vajíčka, 100 g hladké mouky, prášek do pečiva (½ pytlíčku).
Nejprve rozpustíme máslo s čokoládou. Rozšleháme vejce spolu s cukrem a rozpuštěnou směs másla a čokolády k tomu pomalu přimícháme. Přidáme mouku, kterou jsme již předtím smísili s práškem do pečiva. Vlijeme do formy a pečeme asi 30 minut na 160°.
Loupáčky s vanilkovým pudinkem (Andy): 600 g listového těsta, 2 vanilkové pudinky, 1 l mléka, 2 vanilkové cukry, 3 lžíce moučkového cukru, 2 vajíčka na potření.
Do hrnce dáme svařit 750 ml mléka. Zatímco přivádíme mléko k varu, v míse smícháme 250 ml mléka spolu s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem a cukrem moučka. Až začne mléko vřít, vlijeme do něj směs z pudinkového prášku a důkladně mícháme, dokud nezískáme hustý pudink. Hrnec odstavíme z pracovní plochy a pudink necháme vychladnout. Troubu dáme předehřát na 200ºC. Listové těsto vyválíme na tenké pláty, ze kterých vykrojíme trojúhelníky. Až nám vychladne pudink, tak doprostřed každého trojúhelníku dáme kopeček náplně a trojúhelník zatočíme do tvaru rohlíčku. Opatrně přeneseme na plech pokrytý papírem na pečení, loupáčky potřeme vajíčkem a dáme péct na 20 minut, nebo dokud rohlíčky nejsou na povrchu zlatavé.
Povidlové rohlíčky (Bára), recept na 32 kusů: 500 g polohrubé mouky, 2 vajíčka, 70 g droždí, 10 lžic mléka, 1 LIRA (nebo jakýkoli tuk do pečiva), 1 vanilkový cukr, špetka soli, povidla.
Nejprve smícháme mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Poté přidáme 1 vejce, rozdrolené droždí a mléko. Vařečkou nebo rukama prohněteme, poté přidáme rozpuštěný tuk. Znovu hněteme, až do té doby, než vznikne ucelené těsto (pozor, těsto se bude trochu trhat). Je důležité, aby zůstalo trochu vlhčí. Zadělané těsto rozdělíme na čtvrtiny. Vezmeme jednu čtvrtinu, na válu posypaném hladkou moukou ji rozválíme na kulatou placku a rozkrájíme na 8 dílů. Ke konci širší strany každé osminy dáme lžičku povidel a zabalíme směrem od širší strany a tvarujeme rohlíčky. Je třeba dávat pozor na to, aby povidla neměla kudy vytéct. Stejný postup opakujeme se zbylými čtvrtinami. Zabalené rohlíčky na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme péct 15-20 minut na 170° v horkovzdušné troubě.
Lívance (Alena): 150 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 vajíčko, 200 ml mléka, 3 lžíce oleje, špetka soli, máslo nebo olej.
Suroviny smícháme a vytvoříme hladké těsto, několik minut necháme kynout. Opékáme na pánvičce (případně v lívanečníku) při nízké teplotě (pozor rychle tmavnou). Otočíme, jakmile je spodní strana opečená. Pečeme do zlatova. Na závěr potřeme zavařeninou, můžeme ozdobit šlehačkou či zakysanou smetanou.
Jablečno-citronové muffiny (Alena): 1,5 hrnku hladké mouky, ½ hrnku cukru, 1 vajíčko, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 2-3 jablka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička citronové kůry, skořicový cukr na posypání.
V jedné míse smícháme suché ingredience, včetně jablek. V druhé míse tekuté přísady. Následně lehce promísíme a naplníme formičky do ¾ výšky. Posypeme skořicovým cukrem a pečeme 25 minut na 180°.
Brusinkové sušenky (Alena): 50 g másla, 25 g ovesných vloček, 55 g ovesné mouky nebo nadrcených vloček, špetky kypřícího prášku, trocha vody, 30 g cukru, brusinky, papír na pečení.
K rozpuštěnému máslu přidáme zbývající přísady a dobře zamícháme, až vznikne hladká směs. Z těsta vytvarujeme placičky, položíme na pečící papír a pečeme po dobu 8-10 minut na 150°.
SLANÁ DVOJKA
Rohlíčky se špenátem a nivou (Andy): 600 g listového těsta, 1 balení mraženého špenátu (drceného), 200 g nivy, 50-100 ml mléka, 4 vajíčka, špetka soli.
Nejprve si připravíme náplň. Do hrnce dáme v horké vodě opláchnutý špenát, přilijemetrochu vody a necháme na mírném ohni špenát rozmrzat. Když máme špenát rozmražený, přidáme mléko, které zjemní chuť směsi. Promícháme a přidáme na kostičky nalámanou nivu. Sýr necháme rozpustit. Mezitím v míse vidličkou rozšleháme vajíčka, ty potom pomalu vlijeme do špenátové směsi. Vaříme a důkladně mícháme, necháme směs zhoustnout. Potom odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Z listového těsta vykrojíme nožem trojúhelníky. Doprostřed každého trojúhelníku dáme kupičku směsi a trojúhelník zatočíme do tvaru rohlíčku. Opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme vajíčkem. Dáme péct na 20 minut (nebo dokud nejsou rohlíčky zlatavé) do trouby předehřáté na 200ºC.
Pizza šneci (Dara): 1 pizza těsto, 15 dkg měkkého salámu/šunky, 15 dkg tvrdého salámu (vysočina), 15 dkg sýru (eidam), 1 rajčatový protlak, oregano, 1 vajíčko na potření.
Rajčatový protlak smícháme s oreganem, touto směsí potřeme těsto. Dále na směs klademe šunku, salám a sýr. Srolujeme a na 15-20 minut dáme ztuhnout do ledničky. Poté nakrájíme na kolečka a potřeme vajíčkem, dáme péct na 20 minut při teplotě 200°.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.